De eerste afspraak

De eerste afspraak vindt plaats rond 8-9 weken zwangerschap en duurt ongeveer een uur.

Ter voorbereiding op de afspraak vragen we jullie om een vragenlijst in te vullen en deze naar ons op te sturen. Daarnaast vragen wij jullie de zwangerwijzer in te vullen en bij bijzonderheden uit te printen zodat we deze tijdens de eerste afspraak kunnen bespreken. Dit stelt ons in staat om bijzonderheden en/of risico’s tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed in kaart te brengen en indien nodig jullie te verwijzen naar de huisarts, de gynaecoloog of een andere specialist.

Wat komt er allemaal aan bod en wat kun je verwachten van je eerste afspraak, oftewel het intakegesprek?

  • Jullie maken kennis met de verloskundige en met de praktijk.

  • We bespreken jullie verwachtingen, wensen en vragen.

  • We bepalen de uitgerekende datum.

Voor het berekenen van de uitgetelde datum is het handig alvorens de volgende gegevens te noteren:

    • De eerste dag van de laatste menstruatie.
    • De datum waarop je gestopt bent met anticonceptie.
    • Je cyclus verloop (regelmatig ‘28-33dagen’ of onregelmatig ‘<28->33dagen’).
    • De datum waarop de zwangerschapstest positief was.
  • We nemen jullie persoonsgegevens door en de medische en familiare gezondheid van jou en je partner.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je gezondheid zullen er allerlei vragen gesteld worden. Vragen over je ziektegeschiedenis (zoals eventuele operaties, ziekenhuisopnames, medicatiegebruik, allergieën e.d.). Daarnaast wordt ook gevraagd naar de gezondheid van je partner en van jullie familie. Hierbij is het handig als jullie zoveel mogelijk te weten komen van mogelijke aangeboren en/of erfelijke afwijkingen binnen jullie familie. Aan de hand van deze vragen proberen wij uit te zoeken of er risico’s bestaan voor moeder en kind.

  • Eerdere zwangerschappen.

Mocht je eerder zwanger zijn geweest, dan nemen we kort de bijzonderheden van deze zwangerschap(pen) door. Hierbij is het handig als je alle gegevens (zwangerschapskaart e.d.) meeneemt, zodat wij kunnen nagaan of er bijzonderheden zijn geweest.

  • Er wordt een echo gemaakt om de zwangerschap te bevestigen.

Tijdens de eerste afspraak wordt er uiteraard ook een echo gemaakt om de zwangerschap te bevestigen, te zien hoever je zwanger bent en om te zien of het hartje van het kindje klopt.

  • Uitleg over een gezonde leefstijl.

We geven informatie over hoe je gezond zwanger kunt zijn, waarbij aandacht wordt besteed aan een gezond voedingspatroon, roken, alcohol en drugsgebruik. En als er bijzonderheden zijn op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk, dan horen wij dit graag, zodat wij jullie waar mogelijk kunnen begeleiden.

  • Uitleg over mogelijke onderzoeken in de zwangerschap.

Tot slot zullen wij jullie uitleg geven over de mogelijke onderzoeken binnen de zwangerschap. Dit betreft het bloedonderzoek, de screening op downsyndroom en andere chromosomale afwijkingen en de 20 weken echo.