Echoscopie

Er zijn verschillende redenen waarom een echo gemaakt wordt tijdens de zwangerschap. Hier leggen we uit voor welke echo’s je bij ons in de praktijk terecht kunt. Onder het kopje Onderzoek vind je voor welke echo’s jullie verder nog kunnen kiezen. Belangrijk om te weten is dat jullie nooit verplicht zijn een echo te laten maken.

ECHO INTACTE ZWANGERSCHAP

De eerste echo wordt, indien er zich eerder geen bijzonderheden voordoen, gemaakt rond de 8-9 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt er gekeken of er een vruchtje in je baarmoeder zit en of het hartje klopt. Ook wordt er gekeken of je in verwachting bent van één, of misschien wel van meerdere kindjes. Verder zullen we het vruchtje meten om te berekenen hoe ver je zwanger bent.

Deze echo maken we in de meeste gevallen inwendig. De baarmoeder ligt nog achter het schaambeen, waardoor via de buik niet altijd een duidelijk beeld verkregen kan worden. Met de inwendige echo kunnen we heel dicht bij de baarmoeder komen, waardoor we het vruchtzakje met het vruchtje goed kunnen beoordelen. Een inwendige echo is niet pijnlijk of gevaarlijk. Mocht je toch moeite hebben met deze echo, dan mag je dit te allen tijde bij ons aangeven. Dan kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing.,

Als we een echo via de buik willen maken is een goede blaasvulling van belang, dus zorg in elk geval voor een volle blaas!

TERMIJNECHO

Tussen de 10-12 weken zwangerschap wordt de termijnecho gemaakt. Ook nu beoordelen we de hartslag van jullie kindje en kijken we of we één of meerdere kindjes zien. Elk kindje groeit in deze periode van de zwangerschap gelijk, zodat we met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur en daarmee ook de uitgerekende datum, kunnen vaststellen. Dit doen we door het kindje meerdere keren van hoofd tot stuit te meten. Meestal lukt het om deze echo via de buik te maken. Dit lukt het beste bij een volle blaas. Probeer dus het laatste uur voor de echo niet te plassen en drink nog wat. Soms is het beeld bij de uitwendige echo echter niet duidelijk genoeg en moeten we alsnog een inwendige echo maken.

GROEIECHO

Om de groei van de baby te beoordelen kan er afhankelijk van of je hier een indicatie voor hebt, een groeiecho uitgevoerd worden. Bij deze echo worden er verschillende metingen gedaan om de groei van jullie kindje te beoordelen.

LIGGINGSECHO

Als je ongeveer 36 weken zwanger bent, wordt de liggingsecho gemaakt, om met zekerheid te kunnen zeggen of het kindje met zijn hoofdje naar beneden ligt. Ligt het kindje inderdaad in hoofdligging dan is de kans groot dat dit ook zo blijft tot aan de bevalling. Zo verkleinen we de kans dat we een stuitligging met het uitwendige onderzoek missen.

BELANGRIJK!

In onze praktijk kijken we tijdens de echo uiteraard aandachtig naar jullie kindje. Deze echo’s geven echter een algemeen beeld over de gezondheid van jullie kindje. Dit betekent dat grote afwijkingen opgemerkt kunnen worden, maar niet alle afwijkingen (zichtbaar of niet zichtbaar) gezien zullen worden. Dit is ook niet de specifieke indicatie van de echo’s in onze praktijk.

De echo’s die wel specifiek bedoeld zijn om de gezondheid van jullie kindje te onderzoeken worden uitgelegd onder het kopje prenatale screening. Deze specifieke screeningsecho’s maken we niet zelf, we verwijzen jullie hiervoor naar het ziekenhuis of een echo-bureau.

Mochten we wel iets opmerken bij jullie kindje tijdens het echo-onderzoek in onze praktijk, dan zullen we jullie dit vertellen. Wij vragen jullie ons het voor de echo kenbaar te maken, indien jullie hier niet over geïnformeerd willen worden.

We beschikken in onze praktijk over een eigen echoapparaat. Als jullie een USB-stick meenemen, zullen we hier de echofoto’s opzetten.