Medicijnen

Bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap dien je altijd zorgvuldig te zijn met het gebruik van medicatie. Probeer tijdens de zwangerschap zo weinig mogelijk medicatie te gebruiken. Indien je toch medicatie nodig hebt, overleg dit dan eerst met je (huis)arts, apotheker of verloskundige.

Dit betreft medicijnen in de vorm van pillen, poeders, capsules, injecties, zalf of crèmes en pleisters. Bepaalde stoffen kunnen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Gebruik daarom alleen preparaten die voorgeschreven zijn, en vertel de arts en/of apotheker dat je graag zwanger wil worden of zwanger bent.

Bij pijnklachten of koorts kun je (zonder gevaar) uitsluitend paracetamol (zonder cafeïne en codeïne toevoegingen) gebruiken, maximaal 6 tabletten per dag.

VERDOVING

Mocht het noodzakelijk zijn om een verdoving te gebruiken, bijv. bij de tandarts of een andere arts, dan bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel de (tand)arts wel altijd dat je zwanger bent. Ze gebruiken dan een verdoving zonder adrenaline.

Voor meer informatie over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap verwijzen we je naar ZwangerNu.