Zwangerschapscursussen

Je kunt je op de bevalling en de komst van jullie kindje voorbereiden met behulp van een zwangerschapscursus. Je krijgt praktische informatie over alles wat met zwangerschap, bevallen en baby’s te maken heeft, je oefent bepaalde technieken die je kunnen helpen tijdens je bevalling en er zal geprobeerd worden eventuele onzekerheden en angsten weg te nemen. Vaak is het daarnaast natuurlijk ook leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen.

Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapscursussen en ook de frequentie waarmee de cursussen worden gegeven, de grootte van de groep en de kosten per les kunnen verschillen. Ook zijn er cursussen die je samen met je partner volgt en er zijn cursussen waarbij een partneravond wordt gegeven.

Een goede voorbereiding kan je een eind op weg helpen en het kan angst en onzekerheid wegnemen. Doordat je enigszins weet wat je te wachten staat zal alles rondom de bevalling je minder overvallen en ervaar je de bevalling positiever, maar zelfs met alle voorbereiding kan niemand voorspellen hoe de bevalling precies zal verlopen. Elke zwangerschap en bevalling is uniek en wij zullen er alles aan doen er voor te zorgen dat jullie kunnen terug kijken op een goede ervaring.

We geven jullie een overzicht van verschillende cursussen die er zijn en die hier in de regio gegeven worden:

ZWANGERSCHAPSYOGA

Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je met behulp van ademhalingstechnieken en lichamelijke oefeningen om je zwangerschap en bevalling zo bewust en zo ontspannen mogelijk te beleven. Je leert met behulp van ademhaling en houding hoe je weeën op kunt vangen. Door bewustwording van onder andere de kracht van het lichaam, kan er vertrouwen ontstaan in de naderende bevalling. En net dit vertrouwen is nodig om te kunnen loslaten en te accepteren wat er is en wat er komen gaat.

Daarnaast biedt zwangerschapsyoga je de kans om met aandacht bij je zwangerschap en kindje te zijn. Tevens komen voorbereiding op de bevalling en het moederschap aan bod, informatie over het zwangerschapsverloop en de bevalling, behoud van je flexibiliteit en kracht en zorg voor de bekkenbodem. Yoga heeft als doel je te begeleiden tijdens de zwangerschap, naar de bevalling en de periode erna.

 • Klooster Simpelveld Yoga Body & Mind: Joyce Verhoeven – Kloosterstraat 7, 6369 AE Simpelveld – T: 0641819654
 • Yogaschool Elly de Boer Kerkrade e.o.: T:0640949246 – M: ellyogafit@hotmail.com
 • Yoga Roots Parkstad: Erkstraat 3, 6417 AE Heerlen / Valkenburgerweg 79, 6367 GT Voerendaal – T: 045 5210459 / 06 14358178
 • Yogacentrum Landgraaf: Sunplein 47 – 6373 LJ Landgraaf – T: 0629515648
BEGELEID SPORTEN

Sporten tijdens de zwangerschap is hartstikke gezond! Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Het doel van zwangerfit is sterk, energiek en fit blijven.

Zwangerfit is een eigentijdse cursus voor de actieve zwangere vrouw. Het is een actief oefenprogramma waarbij basiselementen uit de aerobic-, pilates- en fitnesslessen worden toegepast.

Naast het werken aan conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit, bestaat de cursus ook uit een gedeelte theorie, waarbij onderwerpen met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling aanbod komen.

COMBINATIE VAN ZWANGERFIT EN ZWANGERSCHAPSZWEMMEN:
 • Zwangerfit: Fysio Schambergen – Gravin van Schönbornlaan 2, 6433 AZ Hoensbroek – T: 045 – 5455931
ZWANGERSCHAPSZWEMMEN

Zwemmen tijdens de zwangerschap is vaak erg prettig doordat je je in het water makkelijker kunt bewegen. Bovendien bevordert zwemmen de bloedcirculatie en spierfunctie, ontlast het spiergroepen en gewrichten en het kan helpen eventuele pijnklachten te verminderen. Tevens leer je meestal een aantal ontspanningsoefeningen en kun je banen zwemmen.

SAMEN BEVALLEN

Deze lessen volg je samen met je partner en geeft jullie de mogelijkheid je samen voor te bereiden op de bevalling. Jullie staan samen voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.

HAPTONOMIE

Deze zwangerschapsbegeleiding is bedoeld om de zwangerschap samen met je partner optimaal te beleven. Jullie worden voorbereid op de bevalling en op het leven met jullie kindje. De onderwerpen die centraal staan zijn het contact maken met jullie kindje, het samen beleven van de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling. Door op deze manier kennis te maken met jullie baby begint de hechting al voor de geboorte en dit bevordert de hechting na de geboorte.

HYPNOBIRTHING

In deze cursus leer je samen met je partner over ontspannen en loslaten tijdens de bevalling en over het loslaten en wegnemen van angsten. De technieken die HypnoBirthing gebruikt zijn visualisatie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en positief denken. Je leert zelfhypnose in de vorm van diepe ontspanning in een natuurlijke staat van bewustzijn. Je leert hoe je deze “gefocuste ontspanning” kunt oproepen zoals jij wil en wanneer jij dat wil. Dit zorgt voor een ontspannen lichaam en een geest gefocust op het bevallingsproces, zodat het lichaam zelf het werk kan doen.

 • Oopsy Daisy: Hammolenweg 3, 6466 XT Kerkrade – T: 06 12294192
 • Chantal Hofman: Mauritsweg 6, 6135 KM Sittard – T: 06 50591757
 • Eva du Bois: Tongerseweg 135, 6213 GB Maastricht
 • Jonna Consten: Provincialeweg 94, 6438 BH Oirsbeek – T 06 47183005
 • DAGCURSUS Positief & ontspannen bevallen: Heerlen en Born – T: Lian 06 23891602 / Gon 06 26851081 | Een dagcursus hypnobirthing aangevuld met veel praktische informatie rondom het bevallingsproces. Deze cursus wordt gegeven door twee verloskundigen met veel ervaring, zowel in de thuispraktijk als in het ziekenhuis.
MINDFUL

De training Mindful Zwanger helpt je om met aandacht stil te staan bij jezelf en je baby. Je leert bewust en ontspannen zwanger te zijn en te bevallen. Je leert anders om te gaan met emoties, zoals angst voor de bevalling of hoe het straks moet met de nieuwe baby. Je leert luisteren en vertrouwen op je eigen gevoel. Je legt een stevige basis voor je ouderschap.

BORSTVOEDINGSCURSUS

De kraamzorgorganisaties geven regelmatig een voorlichtingsavond over borstvoeding. Borstvoeding is de meest natuurlijke en beste voeding voor jullie kindje. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en biedt jullie kindje bescherming tegen ziekten en infecties. Tijdens deze voorlichtingsavond komt alles rondom borstvoeding aan bod, de juiste manier van aanleggen, stuwing, afkolven, het bewaren van moedermelk. Naast praktische informatie worden er ook ervaringen uitgewisseld.

Alle kraamzorgorganisatie bieden deze cursus aan.

VOORLICHTING EN RONDLEIDING GEBOORTECENTRUM

Vrouwen en partners die erover denken in het Geboorte Centrum van het Zuyderland Ziekenhuis Heerlen te gaan bevallen, kunnen een rondleiding maken door het Geboortecentrum in virtual reality. Zie voor meer informatie over de rondleidingen: Geboortecentrum Zuyderland Ziekenhuis Heerlen.

Tevens vind je hier diverse video’s die een goed beeld geven over de zorg rondom zwangerschap en bevalling in het Geboortecentrum.

Het Maastricht UMC+ heeft ook diverse digitale en interactieve rondleidingen rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallen en de kraamperiode.

BABYMASSAGE

Babymassage is exclusieve aandacht voor je kindje. Want naast eten en slapen heeft je pasgeboren baby behoefte aan geborgenheid en geruststelling. En wat is er mooier dan je kindje te kunnen geven wat het nodig heeft, in zijn eigen taal?
Naast het feit dat babymassage een ontspannende manier is van aandacht schenken aan je baby stimuleert het tevens de zintuigelijke, motorische en emotionele ontwikkeling van je kindje.

 • Babymassage Limburg: Winny Vrolings – Toupsbergstraat 126, 6468 AD Kerkrade – T: 06 12294192 – Op thuislocatie
EHBO BIJ ZUIGELINGEN

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu jullie zelf een kindje krijgen is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij jullie kind via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereenEHBO.nl. Veel verzekeraars vergoeden deze EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk en wanneer je je via ons inschrijft krijg je € 7,50,- korting: livis.nl.

ONLINE CURSUSSEN