Roken, Alcohol en Drugs

ROKEN

Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn en/of borstvoeding geven, wordt sterk aangeraden niet te roken. Roken tijdens de zwangerschap brengt namelijk grote risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving geeft een nadelige invloed op de zwangerschap en kan complicaties met zich meedragen voor moeder en kind.

Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen met roken, bespreek dit met ons of neem contact op met het Trimbos.

ALCOHOL

Het gebruik van alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Het wordt afgeraden om alcohol te drinken als je zwanger wilt worden, zwanger bent en wanneer je borstvoeding geeft.

DRUGS

Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Uit onderzoek is gebleken dat softdrugs (marihuana/wiet en hasj) nadelige gevolgen voor je ongeboren kind kunnen hebben (zoals een grotere kans op een miskraam en op vroeggeboorte). Helemaal wanneer deze softdrugs in combinatie met tabak en/of alcohol worden gebruikt.

Het gebruik van harddrugs (XTC, heroïne, amfetaminen, cocaïne en andere opiaten) in de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. Er kunnen aangeboren afwijkingen- en een groeiachterstand door zuurstoftekort ontstaan. Het kind raakt ook verslaafd en moet na de geboorte op de couveuseafdeling worden opgenomen i.v.m. ontwenningsverschijnselen. Vroeggeboorte komt vaker voor en het risico op overlijden vlak voor of na de geboorte is verhoogd.

Het is belangrijk aan ons te vertellen of je drugs gebruikt of gebruikt hebt. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt (hebt). Samen zullen we dan kijken naar een oplossing en we zullen voor de verdere begeleiding de gynaecoloog consulteren om een goede begeleiding van de zwangerschap te garanderen.

Voor meer informatie over roken, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap verwijzen wij naar: