Anticonceptie

De geboorte van jullie kindje brengt veel veranderingen met zich mee. Vaak is anticonceptie niet iets waar jullie op dat moment direct aan denken, maar het is wel belangrijk om hier alvast over na te denken.

De zin in seks kan even op zich laten wachten, maar het is belangrijk wanneer jullie zo ver zijn dat je al iets van een anticonceptiemiddel gebruikt als je tenminste niet direct weer zwanger wilt worden.

Het is belangrijk om te weten dat je niet alle anticonceptiemiddelen mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid voeding en de kwaliteit daarvan.

BORSTVOEDING EN ANTICONCEPTIE

Je kunt als je borstvoeding geeft verschillende vormen van anticonceptie gebruiken.

Het is beter om geen combinatiepil te gebruiken, omdat het oestrogeen in de pil een negatieve invloed heeft op de hoeveelheid borstvoeding. Methoden die wel met borstvoeding gecombineerd kunnen worden zijn barrièremiddelen en middelen die geen oestrogeen, maar alleen progestageen bevatten:

  • Condoom
  • Pessarium
  • Minipil, Cerazette®
  • (Hormoon)spiraaltje
  • Hormoonhoudend implantaat
  • Prikpil
FLESVOEDING EN ANTICONCEPTIE

Als je geen borstvoeding geeft kun je naast bovenstaande vormen van anticonceptie ook kiezen voor de combinatiepil, de vaginale ring en de anticonceptiepleister. Deze bevatten allen een combinatie van oestrogeen en progestageen.

Weten jullie helemaal zeker dat jullie gezin helemaal compleet is, dan kunnen jullie ook kiezen voor sterilisatie bij een van beiden.

HET PLAATSEN EN VERWIJDEREN VAN SPIRALEN

Binnen onze praktijk kunnen wij voor een gezonde vrouw met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis een recept uitschrijven voor een pil of een spiraaltje plaatsen. Hierna stellen we je huisarts op de hoogte van de door jou gekozen vorm van anticonceptie.

De Mirenaspiraal is een hormoonspiraal die gedurende 5 jaar geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft, levonorgestrel 0,02 mg per dag. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder wordt opgebouwd waarmee innesteling van een bevruchte eicel bijna onmogelijk wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het slijm in de baarmoedermond taaier wordt wat de doorgang van spermacellen verminderd. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.

Een ander effect van dit hormoonspiraaltje is dat je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal weg kan bijven.

Folder Mirena

Dit is een hormoonspiraal die gedurende 5 jaar geleidelijk een lage dosis hormonen afgeeft, levonorgestrel 0,009 mg per dag. Het verschil met de Mirena-spiraal is de hoeveelheid levonorgestrel: 52 mg in de Mirena en 19,5 mg in de Kyleena. Ook hier zorgen de hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder groeit, waardoor een innesteling nagenoeg niet mogelijk is en het zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond dikker wordt wat het doordringen van spermacellen voorkomt.

Folder Kyleena

Dit is een hormoonvrij spiraaltje dat 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. De T-safe geeft geleidelijk een beetje koper af wat de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen vertraagt. Daarnaast veroorzaakt het een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder wat een innesteling van een bevruchte eicel voorkomt.

Bij een koperspiraaltje behoud je jouw eigen natuurlijke menstruatiecyclus. Wel kunnen de eerste twee menstruaties iets eerder komen, langer duren en iets pijnlijker zijn dan je gewend bent, hierna hersteld zich dit weer naar normaal. Na het verwijderen van het spiraaltje ben je meteen weer vruchtbaar.

Folder T-safe

Bovengenoemde spiraaltjes plaatsen wij binnen onze praktijk. Hiervoor is iedereen welkom je hoeft dus niet al bekend te zijn binnen onze praktijk. Wanneer je nog nooit bent bevallen plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat en we ook weten dat er op het moment van plaatsing in ieder geval geen sprake is van een zwangerschap. Na zwangerschap plaatsen we het spiraaltje liefst 12 weken na de bevalling.

Na de plaatsing maken we een inwendige echo om te controleren of het spiraaltje goed zit

Het kan zijn dat het plaatsen pijnklachten veroorzaakt, tijdens het plaatsen kortdurende pijn in de onderbuik en erna kun je nog last hebben van krampen. Daaro adviseren we één uur voorafgaand aan de plaatsing 600 mg ibuprofen of 1000 mg paracetamol te nemen.

Na het plaatsen van een spiraaltje plannen we ook altijd een nacontrole, telefonisch en bij klachten of twijfel laagdrempelig op de praktijk om nogmaals een echo te maken. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Je ontvangt hiervoor een factuur van €30,-

Wanneer je de spiraal zou willen laten verwijderen ben je direct na verwijdering weer vruchtbaar. Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

Of de kosten van een spiraaltje en/of de kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden vergoed, is afhankelijk van je zorgverzekering. Meestal kunnen wij het plaatsen van de spiraal rechtstreeks bij de verzekering declareren, het spiraaltje zelf niet. Mocht je de plaatsing niet vergoed krijgen, dan krijg je van ons een factuur. Tot 21 jaar wordt anticonceptie vanuit de basisverzekering vergoed, het gaat dan af van je eigen risico. Vanaf 21 jaar krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering maar kan het wel vanuit een eventueel aanvullende verzekering vergoed worden. Vraag dit zelf even na bij je zorgverzekering.

• Plaatsing spiraal inclusief echo: €77,85,-

• Verwijderen oud spiraal en direct plaatsing van nieuw spiraal: €77,85,-

• Nacontrole inclusief echo 6 weken na plaatsing (dit wordt standaard niet vergoed door de zorgverzekering): €40,-

• Spiraal verwijderen: €40,-

 

Kijk voor uitgebreidere informatie over anticonceptie op de volgende websites: