Miskraam

Bloedverlies komt in de zwangerschap bij 1 op de 5 vrouwen voor. Bloedverlies hoort niet in een zwangerschap thuis, maar wil ook niet altijd zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap. Je bloedsamenstelling verandert en de doorbloeding in de vaten neemt toe. Hierdoor kunnen bloedvaatjes in de baarmoeder(mond)/vagina sneller springen door drukverhogende momenten, denk bijvoorbeeld aan niezen, vrijen, zwaar tillen en aambeien. Vaak is de oorzaak van het bloedverlies zelfs onbekend en zet je een gezonde zwangerschap voort.

Gemiddeld eindigt tenminste 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Niet elke zwangerschap verloopt zoals men zou verwachten. Soms gaat het mis, soms al voor je bij ons op controle bent geweest. We spreken van een miskraam als je het vruchtje voor de 16e zwangerschapweek hebt verloren of als het vruchtje gestopt is met groeien.

OORZAAK

In de meeste gevallen is de oorzaak van een miskraam een afwijking in de chromosomen. Vaak is die afwijking toevallig ontstaan tijdens de bevruchting. Dit zorgt voor een stoornis in de aanleg van een zwangerschap waardoor het vruchtje niet verder kan groeien en wordt afgestoten. Een miskraam draagt op deze manier bij aan een natuurlijke reactie. Je lichaam zorgt er als het ware voor, dat een vruchtje dat weinig levenskansen heeft, niet verder wordt ontwikkeld en het lichaam stoot het af. Aangezien het hier meestal niet gaat om erfelijke afwijkingen bestaan er geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. De kans op een miskraam ten gevolge van een afwijking neemt met de leeftijd toe.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals sporten, vallen of gemeenschap. Je kunt een miskraam dan ook niet voorkomen of tegenhouden.

SYMPTOMEN

Een miskraam herken je vaak aan bloedverlies dat gepaard kan gaan met ‘hevige’ buikkrampen.

Het bloedverlies kan stolsels bevatten en afhankelijk van de zwangerschapsduur kun je soms zelfs een vruchtzakje herkennen. De periode dat het bloedverlies aanhoudt is gemiddeld 5 tot 7 dagen. Soms heb je geeneens klachten en komen we er pas achter als je bij ons de 1ste echo krijgt. We zien dan geen hartactie en het vruchtje ligt achter in groei. We spreken dan van een ‘missed abortion’. Je kunt in deze situatie gerust nog een aantal dagen afwachten om je lichaam zelf de kans te geven het vruchtje af te stoten.

AFWACHTEN OF BEHANDELING

Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft ook geen risico’s voor een volgende zwangerschap. Soms kan het wel emotioneel erg zwaar zijn voor vrouwen om af te wachten. In dat geval geven vrouwen dan ook de voorkeur om verwezen te worden naar de gynaecoloog. Deze kan de miskraam behandelen met medicatie die ervoor zorgt dat de miskraam wordt opgewekt of er wordt gekozen voor een curettage. Hierbij wordt onder narcose de baarmoeder via de vagina schoongemaakt.

Soms zijn er ook situaties waarbij verwijzing naar de gynaecoloog voor een behandeling de voorkeur heeft, bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn.

LICHAMELIJK HERSTEL

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Het kan even duren voordat de natuurlijke menstruatiecyclus zich hersteld.

EMOTIONEEL HERSTEL

Het verlies kan een nare periode zijn met veel verdriet, waarbij iedereen zijn/haar emoties anders verwerkt. Praat erover met mensen in je omgeving en weet dat je voor steun altijd bij ons terecht kunt. Ook zou je voor professionele begeleiding na een miskraam of stil geboren kindje terecht kunnen bij Angels Forever.

Voor meer informatie verwijzen we je naar ‘Een miskraam Wat nu?‘.