Hielprik en gehoortest

DE HIELPRIK

Tijdens een huisbezoek door een verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg, tussen de 5de en 7de dag na de geboorte van jullie kindje, worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame erfelijke ziektes. De meeste aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Daarom is het heel belangrijk voor de gezondheid van jullie kindje dat de hielprik wordt afgenomen.

Jullie krijgen altijd bericht over de uitslag van de hielprik.

Aan de hielprik zijn geen kosten voor verbonden en deelname is niet verplicht.

DE GEHOORSCREENING

Gelijktijdig met het afnemen van de hielprik wordt ook de gehoorscreening bij jullie kindje uitgevoerd, om te kijken of jullie baby goed kan horen. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed luisteren en praten, wat grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller jullie baby kan worden behandeld. Daarom is het belangrijk dat de gehoorscreening al in de eerste maand na de geboorte wordt uitgevoerd.

De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Jullie baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat dat het gehoor van jullie baby meet. Beide oren worden apart getest.

De uitslag van deze screening krijgen jullie meteen.

Ook aan deze screening zijn voor jullie geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.

Kijk voor meer informatie over de hielprik en gehoortest op rivm.nl en lees de folder Screeningen bij pasgeborenen.