Foliumzuur, vitamines en mineralen

Aan vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken.

Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vorming van het centraal zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten, zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazenlip’, met 50-70%. Het advies is om dagelijks 400 microgram foliumzuur te nemen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent. Je kunt foliumzuur zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Daarnaast wordt geadviseerd gedurende de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken, zo houd je je botten en die van je kindje gezond.

Een overweging zou kunnen zijn om de gehele zwangerschap multivitaminen te slikken speciaal voor zwangeren. Foliumzuur en vitamine D zijn hieraan toegevoegd. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en zijn aangepast aan ‘veilige doseringen voor zwangeren’.

In Nederland geldt voor iedereen, zwanger of niet, het advies om 1 gram (1000 milligram) calcium (kalk) per dag in te nemen. 1 gram betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Tijdens de zwangerschap is calcium belangrijk voor de botopbouw van ongeboren baby’s. Daarnaast verlaagt voldoende calcium tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapshypertensie en zwangerschapsvergiftiging, of dat je baby te vroeg geboren. wordt. Wanneer je te weinig of geen zuivelproducten eet of drinkt wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap meer calcium in te nemen via de voeding, of via calciumtabletten. Indien je multivitaminen slikt bevat dit ook al een deel van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Tijdens de hele zwangerschap is jodium belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je ongeboren baby. De belangrijkste bron van jodium is brood en daarnaast zit jodium ook in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet. Wanneer dit niet lukt, neem dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium.

Twijfel je of je genoeg calcium of jodium binnenkrijgt? Vul dan een aantal dagen de Eetmeter in.

Ook voldoende inname van ijzer is belangrijk om de kans op bloedarmoede door ijzergebrek in de zwangerschap te verkleinen. Tip: Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Er wordt geadviseerd om twee keer per week vis te eten, één keer vette vis (makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel) en één keer magere vis. Hiermee verlaag je de kans op vroeggeboorte. Daarnaast zijn vetzuren in vis belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Lukt het je niet om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA. Kies voor een supplement met minimaal 250 mg DHA.