Foliumzuur, vitamines en calcium

Aan vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken.

Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vorming van het centraal zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten, zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazenlip’, met 50-70%. De aanbevolen hoeveelheid is dagelijks 1 tablet van 0,4 milligram en deze dien je tenminste tot tien weken zwangerschap in te nemen. Je kunt foliumzuur zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Daarnaast wordt geadviseerd gedurende de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken, zo houd je je botten en die van je kindje gezond.

Een overweging zou kunnen zijn om de gehele zwangerschap multivitaminen te slikken speciaal voor zwangeren. Foliumzuur en vitamine D zijn hieraan toegevoegd. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en zijn aangepast aan ‘veilige doseringen voor zwangeren’.

In Nederland geldt voor iedereen, zwanger of niet, het advies om 1 gram (1000 milligram) calcium (kalk) per dag in te nemen. 1 gram betekent 5 glazen melk of vergelijkbare zuivelproducten per dag. Wanneer je te weinig of geen zuivelproducten eet of drinkt wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap meer calcium in te nemen via de voeding, of via calciumtabletten. Indien je multivitaminen slikt bevat dit ook al een deel van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.