Sport, vakantie en wellness

SPORT

Sporten in de zwangerschap is geen probleem, zolang jij je daarbij prettig voelt. Het is zelfs goed om je conditie op pijl te blijven houden. Je lichaam geeft zelf aan waar de grens ligt, minder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt en neem een energiedrankje of -reep om je koolhydraten op pijl te houden. Sporten waarbij je kunt vallen of risico hebt een stomp tegen je buik te krijgen zijn minder verstandig en wij raden aan deze te vermijden. Denk hierbij aan: skiën, paardrijden, hockey, voetbal etc. Daarnaast zijn sporten waarbij het zuurstofgehalte verandert ook af te raden, denk hierbij aan: diepzeeduiken, bungeejumpen en parachutespringen. Buikspieroefeningen worden afgeraden als je meer dan vier maanden zwanger bent en oefeningen voor je bekkenbodemspieren zijn juist erg goed in de zwangerschap.

VAKANTIE

Uiteraard mag je als je zwanger bent op vakantie gaan, rust en ontspanning doet iedereen goed. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden als je zwanger bent.

  • Neem altijd je zwangerschapskaart mee, daar staan al je medische gegevens op.
  • Het is verstandig een reisbestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen.
  • Informeer bij de ‘GGD travelease’ voor een reisadvies en risico’s op infectieziekten wanneer je naar tropische landen gaat. Mochten vaccinaties nodig zijn, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent!
  • Vliegen is geen bezwaar, check wel alvorens tot hoeveel weken zwangerschap je met de desbetreffende maatschappij mag vliegen. Meestal is dit tot 32-37weken, gezien zij geen bevallingen in de lucht willen riskeren. Sommige vliegmaatschappijen vragen een fit-to-fly verklaring. Wij mogen deze als verloskundige niet afgeven. Wij kunnen niet verklaren of een zwangere gezond is om op een specifiek moment te vliegen. Wel kunnen we verklaren dat iemand zwanger is er of er bepaalde medische belemmeringen of complicaties zijn.
  • Verblijf op grote hoogte wordt ontraden, door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er namelijk minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.
  • Smeer je goed in met zonnebrandcrème, zorg regelmatig voor verkoeling en drink voldoende.
WELNESS

Vermijd een saunabezoek en langdurige hete baden gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het is namelijk nog onbekend of deze hoge temperatuur schadelijke effecten veroorzaken. Zorg ervoor dat je niet alleen naar de sauna gaat, want je hebt in de zwangerschap wat meer kans op flauwvallen.

De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren, dit komt doordat door de hormoonverandering meer pigmentatie ontstaat. Dit kan ook gebeuren met zonnen. Zorg daarom altijd dat je je beschermt met een hoge factor, blijf in de schaduw en draag eventueel een hoed om zoveel mogelijk schade te voorkomen.